FORMULASI TABLET HISAP EKSTRAK DAUN SIRIH MERAH (Piper crocotum, Ruiz & Pav) DENGAN VARIASI PEMANIS Formulation of Red Betel Leave Extract Lozenges at Various Sweetening Agents

FORMULASI TABLET HISAP EKSTRAK DAUN SIRIH MERAH (Piper crocotum, Ruiz & Pav) DENGAN VARIASI PEMANIS

Formulation of Red Betel Leave Extract Lozenges at Various Sweetening Agents

Yulias Ninik Windriyati dan Sugiyono

Fakultas Farmasi Universitas Wahid Hasyim Semarang

ABSTRACT

Red betel leaves (Piper crocotum, Ruiz & Pav) has been reported can be used as mucolytic activity and antibacterial action, it is potential cough. A new formulation of herbal medicine was designed to improve acceptability of the product. The aim of this research was to formulate the red betel leaves extract lozenges, intended to give a local effect in the mouth as well as in the throat. Red betel leaves extract was produced by percolation methods using ethanol 70%. The lozenges by formulated with varians of sweeteners mannitol-lactose-aspartame and sucrose-lactose-aspartame by wet granulation method. The lozenges characteristic were evaluated including weight uniformity, hardness and friability. Hedonic test was conducted to assess its colour, flavour, taste, solubility time and preferred flavours. The results showed that combination of sweeteners of all formulas were fulfil criteria lozenges. The formula containing sucrose- lactose-aspartame were the most acceptable one by the respondents.

Keywords :  red betel leaves, lozenges, wet granulation, sucrose, aspartame.

ABSTRAK

Daun sirih merah (Piper crocatum, Ruiz & Pav) mempunyai aktivitas mukolitik dan daya antibakteri dua kali lebih tinggi dari daun sirih hijau sehingga berpotensi sebagai obat batuk. Obat dari bahan alam perlu dirancang menjadi suatu bentuk sediaan yang acceptable atau mudah diterima oleh masyarakat. Penelitian ini bertujuan untuk membuat sediaan tablet hisap ekstrak daun sirih merah yang berefek lokal di mulut dan tenggorokan. Ekstrak daun sirih merah diperoleh secara perkolasi dengan etanol 70% sebagai cairan penyari. Tablet hisap ekstrak daun sirih merah dibuat secara granulasi basah dengan kombinasi pemanis manitol-laktosa-aspartam dan sukrosa-laktosa- aspartam. Tablet hisap dievaluasi terhadap parameter keseragaman bobot, kekerasan, kerapuhan dan lama waktu melarut. Uji respon rasa dilakukan pada responden untuk mengetahui tanggapan responden terhadap rasa tablet hisap. Hasil penelitian menunjukkan penggunaan berbagai pemanis dapat menghasilkan tablet hisap yang memenuhi kriteria tablet yang baik. Tablet hisap dengan pemanis sukrosa-laktosa secara intragranulardan pemanis aspartam secara ekstragranular menghasilkan produk yang lebih disukai responden.

Kata kunci : sirih merah, tablet hisap, granulasi basah, sukrosa, aspartam.

Full text : pdf

0